Benin reis dag 10 : Boukombé – Bohicon (in Abomey) : lange busrit Noord – Zuid

Vandaag vroeg op want we hebben een lange rit voor de boeg, terug richting zuiden van Benin.

Bij het ontwaken in onze tata-somba hut, merken we dat het hier opvallend rustig is en als we ook nog eens buiten het hutje komen, zelfs lekker “fris” deze morgen. Fris is relatief hier, ongeveer 15°C laten we zeggen. Dat komt door de Harmattan wind die vanuit de Sahara streek naar het zuiden (Golf van Guinee) meestal frisse wind, maar ook fijne stofdeeltjes blaast. De laatste dagen zien we dan ook regelmatig ’s morgens een lage mist die pas tegen de middag optrekt.

De Harmattan staat er ook voor gekend van gemakkelijker de bacteriën, verantwoordelijk voor hersenvliesontsteking (meningokokken), te verspreiden. Oef, gelukkig heb ik een inenting gehad.

Na een lekker ontbijt is het weer inpakken en wegwezen. We nemen ook afscheid van de 2 Belgische meisjes (uit Leuven en Aarschot), die hier gisterenavond kennis komen maken zijn tijdens het avondeten. Ze doorlopen hier hun stage voor hun studies bachelor-na-bachelor Internationale Samenwerking Noord-Zuid en geven seksuele voorlichting in een school in de buurt. Dit vooral met de bedoeling ongewenste tienerzwangerschappen te voorkomen. Ze verblijven hier in totaal 6 maanden.

Onderweg zien we af en toe branden in dorpjes langs de weg. Niet te geloven, maar Simon vertelt ons dat de dorpelingen houtbranden om hun vee warm te houden als de nachten en ochtenden “koud” zijn. Die beestjes zijn dus echt geen Belgische temperaturen gewend blijkbaar 😉 15°C is hier dus koud.

We rijden een lang traject terug via een comfortabelere weg dan hoe we naar het noorden gereden zijn de laatste dagen. Gelukkig, want dit schiet toch vlotter op en er is minder stof. Volgende steden / dorpen staan op ons traject:

  • Boukombé (in de buurt van de grens met buurland Togo)
  • Natitingou
  • Parakou
  • Savè
  • Dassa
  • Abomey
  • richting Cotonou

Maar voor we echt vertrekken richting zuiden van Benin, stoppen we eerst nog aan de antenne van PROTOS in Natitingou. Dit is hun 3de en laatste kantoor hier in Benin. We hebben ze nu allemaal gedaan : Cotonou, Lokossa en Natitingou. We ontmoeten terug Abibata en mogen zelfs een blik werpen in het kantoortje van onze Simon. Klein beetje rommel in vergelijking met het bureau van Abibata 😉

Ook boeiend om eens een landkaart te zien van Benin, waar al hun lokale antenne bureaus op staan, de SaniMarchés en de lopende projecten. Best wel impressionant wat ze al allemaal bereikt hebben hier, PROTOS.

Nog snel een groepsfoto voor we vertrekken… Au revoir les amis !

OK, lange rit dan maar… ’t is stilletjes op de bus… verdacht zelfs. Velen doen nog een uitgesteld dutje. Na bijna 10 dagen begint het drukke programma en de hitte wel een beetje door te wegen.

Middageten doen we in een restaurant dat Simon kent, ergens onderweg. Dit is één van de eerste restaurants eigenlijk waar ook redelijk veel lokale bevolking naartoe komt. Het spreekt voor zich dat er dan ook veel keuze is. Simon heeft met de “directie” afgesproken dat elke PROTOS reiziger gewoon kiest wat hij / zij wenst en dat Simon zal afrekenen voor ons. OK, moet wel lukken… tenminste … alles ziet er zo lekker uit.

Nadien terug een lange rit richting Zuid Benin. We overnachten in Bohicon (in regio Abomey).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.