PROTOS Café # 8 : Casa Rosa in Gent

PROTOS : Op 20 november ben je opnieuw welkom in het PROTOS Café. Nét na Wereldtoiletdag dus, een dag waarop we aandacht vragen voor de wereldwijde sanitaire uitdagingen. Het PROTOS Café staat dan ook in het teken van deze hoogdag.  

PROTOS-collega Jean-Patient uit Benin is in het land en komt met veel enthousiasme vertellen over de lokale aanpak voor sanitatie in Benin. Hoe overtuig je mensen om een toilet te bouwen en te gebruiken? Hoe werkt een Sanimarché precies? Waar liggen de uitdagingen of obstakels? En wat zijn de perspectieven van PROTOS in Benin? We vernemen het allemaal – in geuren 🙂 en kleuren – van Jean-Patient, uit eerste bron! 

Jean-Patient legt in zijn presentatie, aan de hand van een grappige promofilm, uit hoe men probeert om de lokale bevolking te overtuigen wél te gaan voor installatie en gebruik van sanitaire installaties. Met humor gebracht, maar een doodernstig thema ….

Met ondersteuning van PROTOS zijn 20 gehuchten in de departementen Mono en Couffo aan het einde gekomen van het ATPC-proces (Assainissement Total Piloté par les Communautés). Die dorpjes ontvangen dan een officieel ‘FDAL’-certificaat, Fin de la Défécation à l’Air Libre. De eerste 5 gehuchten in de gemeenten Athiémé, Lokossa en Dogbo hebben het certificaat intussen gekregen.

Boeiende infoavond : het geeft al een beetje een idee wat mij daar te wachten staat en motiveert me extra om geld in te zamelen voor de PROTOS acties. Niet enkel drinkwater-beschikbaarheid is belangrijk maar toegang tot sanitair des te meer. Uit internationale studies is gebleken dat de algemene gezondheid van de lokale bevolking er 8x sneller op vooruit gaat als men over sanitair beschikt tegenover toegang tot drinkwater… doet een mens wel nadenken.

En ondertussen al kennis gemaakt met een paar medereizigers : Sofie / Luc / An / Irouchka en haar mama Christiane. Leuke mensen, maar tijd tekort om mekaar beter te leren kennen. Geen nood, binnenkort zien we mekaar terug in Gent bij PROTOS op de infoavond (4 december). Dan is er meer gelegenheid daarvoor. Ik ontmoet ook Dries Moorthamers, onze contactpersoon bij communicatie en fondsenwerving PROTOS. Toffe kerel !

Nadien te voet door Gent terug naar NMBS station Gent-Sint-Pieter -> mooi lichtplan van stad Gent ! Deze keer wel op tijd voor de laatste trein… niet zoals na het Barbara feest in Flanders Expo ;-{ (busje gemist, geen tram meer naar station, dan maar te voet, daar station gesloten ’s nachts (ondertussen 3 u). Dan maar de clochard uitgehangen en een beetje proberen te slapen op de grond, bovenaan een trap van een gebouw naast het station, beetje fris in mijn hemd en feestvestje, tot eerste trein rond 6 uur kwam, dan met trein van Gent naar Tienen, daar stond gelukkig een taxi , met taxi naar carpoolparking Hoegaarden (waar mijn auto nog stond), dan met auto naar huis …. toen was het 8 u ’s morgens … Tof, zo’n Barbara avontuur !!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.